CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

2009. június 25., csütörtök

Elmaradások és néhány új dolog


Először is néhány gondolat még a befejezetlenül maradt cipzárvarrásról...

Amikor elkészült az első részben mutatott cipzár+anyag kombináció, azt úgy varrom a táskába, mintha bélés lenne, tehát táska kifordít, cipzáras rész mindkét oldalon legombostűz, majd lehet varrni.


A két végén ebben az esetben hézag lesz a táska száján, de az olyan kicsi, h alig látszik. A cipzárvégekre kis füleket húzok és varrok, az anyag szélét a cipzárnál, pedig már a cipzárral való összevarrás előtt behajtom, majd amikor kész a cipzár és az anyag összevarrása, letűzöm.Készítettem néhány piperetáskát, egy közülük:
Ez a kis kulcstartó öt társával együtt csak úgy készült, van boxernadrág, póló, bugyi, szoknya, ing alakú...
És van még egy tartozásom... Kiseri vont be a "6 nem lényeges dolog felsorolása" játékba.
Nos, szerintem ami nem fontos, azt nem érdemes felsorolni, ez a blog viszont a varrásról szól, ezért felsorolok olyan dolgokat, amelyek a varrás szempontjából nem lényegesek, egyébként talán fontosak lehetnek...

1. Szeretnék sokkal jobb konyhatündér lenni, mint amilyen vagyok. Jól indult a dolog, de egy kicsit belefáradtam. Most próbálom megtalálni, hogy mivel frissítsem fel a fűzés körüli dolgokat.

2. Elvágyódom máshová (...bár tudom, h Másholország nem létezik... Szepes Mária: Pöttyös Panni). Talán csak pár napra, talán hosszabb időre. Egyedül nem akarok menni, akit szeretnék, h velem jöjjön, nem szívesen jönne...

3. Nagyon szeretem a frissen nyírt füvet és a kertünket. Különösen akkor, ha nem hőség van, hanem olyan kissé szomorkás, de mégis kellemes idő, mint ma.

4. Pár napja ismét harmónika került a kezembe... azóta mindig arra vágyom, h felvegyem és gyakoroljak... csak hát nincs itt...

5. Néhány napja elég nyomoroncul érzem magam, pedig vártam ezt a hetet. Marci nyaralni ment a szüleimhez. Folyton beszél és kérdez, ötletei vannak és egyáltalán, ő már egy "felnőtt fiú", aki a "legbátrabb és a legerősebb" és most úgy hiányzik, mint a férjem szokott, amikor még nem volt a férjem és nem volt mindig velem... holnap jön haza, addig vhogy kibírom.

2009. június 18., csütörtök

Virágos- csipkés táska

Elkészült ez a kékes- szürkés- barnás, kockás, tűzött, csipkés, virágos táska.
Amikor nekiálltam, csak az anyagot próbálgattam, aztán mindig egy kicsit tovább jutottam vele, egyre táskásabb lett, míg végül tényleg egy válltáska született belőle.


Egy kis cipzárvarrás

Elkészítettem a fotókat a cipzárbevarrásról. Ez a sok lehetőség közül egy, ahogy az előző és a most készülő táskám cipzárját varrtam.
Mielőtt belekezdenék, szeretném, ha tudnátok, soha nem tanultam, hogy "szabályosan" hogy kell ezt csinálni, ezért a profiktól előre elnézést kérek, hogy egy ilyen oktató jellegű feladatra vállalkoztam, hogy a szakkifejezéseket csak hiányosan ismerem és használom, stb.
Remélem, amit leírok és mutatok értelmezhető lesz és segítségére lesz annak, aki most kezdi a cipzárvarrás gyakorlását.

Tehát, a cipzár, amit varrunk, ilyen lesz:


Ennek a cipzárnak mindkét végére fülecskét tettem, ez szűkebbé teszi a nyílást. Ha nagyobbra szeretnénk a nyílást, akkor azon a végén, ahonnan indul a cipzárkocsi, nem varrunk fület, hanem a cipzár két felét beledolgozzuk az anyagba. Később majd ilyet is mutatok.

Első lépésként, kiszabjuk a cipzár két oldalára kerülő anyagokat. Tudjuk, h a táska szája milyen széles, ezt megfelezve, minden oldalon varrásszélességet ráhagyva, 2x2 darabot szabunk ki (bélés és külső anyag).


Egy bélés és egy külső anyagot az alábbiak szerint illesztünk össze (itt a virágos a bélés):
Ha szükséges gombostűvel rögzítjük, majd tűzzük (varrjuk). Háztartási gépnél használjunk cipzárvarró talpat.Miután összetűztük, ilyen lesz: lentről: bélés szívével felfelé, rajta a cipzár felfelé, rajta a külső anyag színével lefelé.


A kockás anyagot kihajtjuk:


majd a bélést behajtjuk alá és gombostűvel rögzítjük, miután egyenletesen elsimítottuk:


Ilyen ha megfordítjuk:


Következik a cipzár másik szára. Az előző módon, csak most tükörképként elhelyezzük legalul a bélést színével felfelé, rá a cipzárt, színével felfelé, arra a külső anyagot, színével lefelé:


Tehát így:

Tűzzük, értelem szerűen ezt a bélés oldaláról tudjuk a talp állása miatt.
Ugyanúgy mint a másik szárnál, kihajtjuk az oldalakat, elsimítjuk, és gombostűvel rögzítjük.

Egyelőre eddig vagyok meg, míg Petra alszik, elkészítem a továbbiakat.

Ha bármi hibát, érthetetlen részt találtok, jelezzétek!

2009. június 14., vasárnap

Handmade for Women

Elkészült a táska, amit néhány napja kezdtem el.Amy Butler amerikai tervező textiljéből készült. A textil virágmotívumait szabad gépi tűzés emeli ki. Bélése fehér alapon halványkék kockás pamutvászon, egyik oldalán belső zsebbel. A bélés és a külső anyag között vatelin és táskamerevítő ad tartást a táskának. Cipzárral záródik.

Tegnap elkezdtem a következőt is, még sok munka van vele hátra, de megmutatom, most milyen...
... applikáció és szabad gépi tűzés díszíti.

2009. június 10., szerda

Újra itt...

vagyok:). Marcim túl van az orrmandula műtéten, minden rendben vele és magát a beavatkozást is jól viselte.
Már két hónapja nem volt oviban, de azért az évzáró- ballagásra elmentünk és most már nagy középsős fiú az én kicsi Marci babám... Az óvónéniknek mézes csuprokat ajándékoztunk, friss akácmézzel a tanyánkról.Elkészültem anyukám szülinapi nagy cipekedős táskájával is. A szabad gépi tűzés virágok hirtelen jött ötlet eredményeként kerültek rá, már csak akkor jutott eszembe, hogy rávarrjam őket, amikor összevarrtam a táska oldalait, így extra mutatvány volt a kész táska belsejében nyúlkálva szabad gépi tűzni...A képek mérete és a minősége nem a legjobb, de most erre futotta az időből...

...és ismét Amy Butler amerikai tervező textiljével dolgozom, egy bambuszfüles táska készül, már szinte mindene megvan, csak a végső összevarrás van hátra.


Remélem hamar elkészülök vele, akkor mutatom.
Addig is jó varrást és egyéb alkotást mindenkinek! :)

2009. június 2., kedd

SOS TÁSKAMEREVÍTŐ


A következő hetekben, talán már varrhatok..., de fogyóban a táskamerevítőm!
Tud valaki lelőhelyet bárhol az országban, ahol világos színűt lehet kapni?
Ahonnan eddig beszereztem, ott hónapok óta nincs, ahol érdeklődtem, ott még eddig sosem volt...
Ha vki tud lelőhelyet és elárulja azt, nagyon megköszönöm!!! (A fenti kép illusztráció, nem saját munka.)


I'm looking for bag interface (I'm not sure if it is the correct name), a kind of material used in bags bertween the lining and the vlies to make the bag stronger/thicker. If you know any place to buy or order, please let me know the address or the email addreess.
Thank you.
Ági